Reorganizarea garderobei, un chin?!?! Nu si daca urmezi acesti pasi!

Zilele trecute discutam cu o clienta despre reorganizarea garderobei si cat e de dificil, uneori, sa renuntam la hainele care nu ne mai folosesc. Asa ca, m-am gandit sa pregatesc un articol in care sa mentionez cativa pasi clari si criteriile de care ar trebui sa tinem cont atunci cand decidem sa pastram sau nu unele piese vestimentare.

Primul pas al „operatiunii” de curatare si reorganizare a dulapului consta in a scoate din dulap toate hainele pe care le avem, urmand sa le depozitam pe pat. Pe masura ce scoatem hainele din dulap, trebuie sa ne asiguram ca renuntam la umerasele din metal, intrucat hainele cad de pe ele si nici nu ajuta la mentinerea formei hainelor. Deci, la gunoi cu ele!

Din experienta mea, la finalul „operatiunii” vom avea urmatoarele categorii de haine: cele pe care dorim sa le pastram, cele care necesita unele ajustari la croitor, cele care trebuie duse la curatatorie sau puse la spalat si cele la care dorim sa renuntam. Perfect! Deci pregatim, inca de la inceput, cate un sac/punga pentru fiecare dintre aceste categorii, mai putin pentru hainele pe care le vom pastra, acestea urmand sa le punem inapoi in dulap.

Intrebari cheie

Odata scoase hainele din dulap, luam pe rand fiecare piesa vestimentara si raspundem la cateva intrebari, pentru a putea decide daca are sens sa o pastram:

  1. Este in stare buna?
  2. Mai este la moda?
  3. Am purtat-o in ultimii 2 ani?
  4. Se potriveste formei corpului meu si tenului?
  5. Este marimea potrivita?
  6. Ma simt bine in ea?

Doar daca raspunsul la toate intrebarile de mai sus e „DA”, putem decide sa pastram haina. In schimb, daca raspunsul la oricare dintre intrebarile de mai sus e „NU”, atunci nu avem niciun motiv sa pastram haina respectiva, cu unele exceptii.

Cateva exceptii de la regula

In ceea ce priveste cel de-al 2-lea criteriu de mai sus, vreau sa mentionez ca nu incurajez pastrarea doar a acelor haine care sunt in trend. Insa, daca haina respectiva e din adolescenta, de exemplu, cu siguranta e cu mult depasita ca stil.

Daca nu am purtat haina in ultimii 2 ani, inainte de a decide sa renuntam la ea, trebuie sa gasim motivul pentru care nu am purtat-o. Daca motivul e: nu e in stare buna, nu mai e la moda, nu mi se potriveste marimea, nu ma simt bine in ea, nu se potriveste formei corpului meu/culorii pielii sau nu se mai potriveste noului stil de viata/job, atunci putem renunta la ea. Insa, daca motivul e: nu am cu ce s-o asortez, in loc sa renuntam la ea, punem pe lista de cumparaturi cel putin doua piese vestimentare cu care sa o putem asorta.

O alta exceptie ar putea fi cand vine vorba despre marimea hainelor. Si anume, daca haina ne este mica, dar noi dorim sa slabim si avem un plan in aceasta privinta, o putem pastra, urmand sa o depozitam separat. La fel si cu hainele care ne sunt mari, pot fi pastrate si duse la croitor pentru a le modifica.

Aranjarea hainelor in dulap

Si dupa ce am decis ce haine pastram, hai sa vedem cum le aranjam in dulap. Eu vin cu cateva propuneri, ramane ca tu sa alegi varianta potrivita pentru tine:

  1. Poti face tinute, iar dimineata iti va fi mult mai usor sa iti alegi hainele cu care mergi la job.
  2. Le poti aranja pe categorii, adica: camasile la camasi, bluzele la bluze, fustele la fuste, etc.
  3. Le poti aranja pe culori.

Aceiasi pasi urmeaza sa ii parcurgem si atunci cand facem curatenie la lenjerie, pantofi si posete.

Ca si concluzie, aceasta „operatiune” poate fi si o experienta emotionala pentru unele persoane, fiindu-le greu sa renunte la hainele care le amintesc de anumite evenimente, experiente, persoane din viata lor. Eu zic sa pastram amintirile si sa renuntam la hainele care nu ne mai folosesc. In felul acesta, vom avea mult mai usor acces la hainele din garderoba, vom gasi cu usurinta ceea ce cautam si facem loc pentru hainele noi. Ba, mai mult, hainele pe care nu le mai porti le poti depozita in „containerele” pozitionate prin diverse zone ale Timisoarei, ele ajungand in posesia celor mai putin norocosi. Cred ca gandul acesta te va face sa te simti mai bine. 🙂

 

Recommended Posts

Leave a Comment