Mini ghid de combinare a culorilor

Sunt multe persoane ce au un simt estetic si al culorii dezvoltat, iar acestora le vine natural sa incerce diverse combinatii de culori. Pentru altele modul in care se combina culorile e subiect tabu. Din acest motiv garderoba lor e formata din nonculori (alb, negru si gri).

Chiar daca faci parte din cea de-a doua categorie nu e cazul sa disperi. Sunt cateva reguli simple de combinare a culorilor, pe care imi doresc sa ti le impartasesc. Tinand cont de aceste principii, vei incepe treptat sa incluzi culori in garderoba ta si sa creezi tinute reusite din punct de vedere cromatic.

Tot ce iti trebuie e o roata a culorilor. Practic aceasta contine o multitudine de informatii pretioase.

Cum interpretam roata culorilor?

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Acestea sunt culorile de baza, ce nu pot fi obtinute din combinarea altor culori.

Culorile secundare sunt verde, portocaliu si violet. Acestea se obtin prin combinarea a doua culori primare, dupa cum urmeaza:

  • verde = albastru + glaben
  • portocaliu = rosu + galben
  • violet = rosu + albastru

Culorile tertiare sunt rosu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verzui, albastru-verzui, albastru-violet, etc. Acestea se obtin fie prin combinarea unei culori primare cu una secundara, fie prin combinarea a doua culori secundare.

Culorile complementare sunt rosu cu verde, galben cu violet si portocaliu cu albastru. Acestea se gasesc la polul diametral opus pe roata culorilor. Principala lor calitate e ca se pun in evidenta una pe alta.

Culorile analog sunt cele ce se afla una langa cealalta pe roata culorii si par ca deriva una din alta.

Cum combinam culorile?

1. Culorile analog

Alege culoarea dorita de pe roata culorilor. Apoi uita-te in stanga si/sau in dreapta sa si alege una dintre culorile analog sau pe ambele pentru a obtine o tinuta armonioasa cromatic.

2. Culorile complementare

Dupa cum spuneam, culorile complementare se afla la polul opus pe roata culorilor si se intensifica una pe alta: rosu cu verde, galben cu violet si albastru cu portocaliu. Alege doua culori contrastante pentru a crea o tinuta indrazneata si inedita.

3. Triadele de culori

Imagineaza-ti un triunghi echilateral pe roata culorilor. Cele 3 varfuri ale triunghiului indica cele 3 culori pe care le poti combina intr-o tinuta echilibrata cromatic. Muta apoi triunghiul in directia acelor de ceasornic pentru a identifica alte 3 culori ce se combina perfect una cu alta.

Pont: Pentru a mentine echilibrata cromatic o tinuta e de dorit sa nu includem mai mult de 3 culori diferite.

4. Monocromia

Tinutele formate din nuante ale aceleiasi culori, de diferite intensitati, arata foarte chic si alungesc silueta. Daca vrei sa creezi iluzia optica a unui trup mai suplu, alege tinute monocrome.

5. Culorile neutre

Nuantele de alb, bej, negru, gri, maro, cafea cu lapte, kaki, mov pruna si albastru navy sunt considerate a fi neutre. Acestea se combina usor atat intre ele, cat si cu alte culori. Poti crea tinute in culori neutre, iar pata de culoare o poti da cu ajutorul accesoriilor (pantofi, esarfe, coliere, curele, posete, etc.).

Tu tii cont de reguli sau combini culorile asa cum simti?

Sursa poze: pinterest.com
Recommended Posts

Leave a Comment